Vier tips om kandidaten aan u te binden

Waar vind ik een chauffeur? Hoe haal ik die ICT-er binnen? Zijn er dan écht geen vakmensen meer te vinden? Het zijn veelgehoorde vragen onder werkgevers. De krapte op de arbeidsmarkt breidt zich uit, zo meldt het UWV. Zij geeft ook aan dat één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen ervaart door een tekort aan personeel.

Met name bij technische beroepen is personeel schaars. Grondwerkers, stukadoors, monteurs, werkvoorbereiders… deze medewerkers zijn steeds lastiger te vinden. Aan vakmensen is eveneens een fors tekort, maar ook in de sectoren zorg, transport & logistiek en dienstverlening is het werven van nieuw personeel vaak een uitdaging.

Uiteraard merken wij, als uitzendbureau en payrollpartner, dit ook. Daarom hebben we enkele tips voor u, om zo slagvaardig mogelijk te zijn in ‘het grote touwtrekken’ rond personeel.

1. Zelf opleiden

Richt uw blik eens naar binnen. Wanneer u niemand kunt vinden voor een bepaalde functie, kunt u wellicht een medewerker (of een groep) hiertoe opleiden. Zéker wanneer dit iemand is een functie heeft waarvoor u wat makkelijker een vervanger kunt werven. Zo bevordert u de doorstroom binnen uw bedrijf. Wist u trouwens dat ondernemers die hun medewerkers op de payroll plaatsen bij Nedflex, gebruik kunnen maken van de Nedflex Academy? En dat wij binnen die Academy een keur aan cursussen en opleidingen bieden?

2. Ga naar school

Ja, u zelf dus. Gastlessen geven, coachen bij een project, een stageplek inrichten, een presentatie houden… Ja, het kost tijd, maar niet voor niets vragen zowel VMBO, MBO als HBO om participatie vanuit het bedrijfsleven. Lastig als u nú iemand zoekt, maar wel een aardige manier om een volgende generatie scholieren te interesseren in uw bedrijf.

3. Social Return en jobcarving

Hoewel er een krapte op de arbeidsmarkt is ontstaan, is er ook nog steeds sprake van een afstand tot diezelfde arbeidsmarkt. Daar zit een grote potentiële doelgroep die u zelf kunt activeren. U kunt, wellicht in samenwerking met het UWV en in combinatie met een opleidingstraject, mensen met een social return status werven. Ook is jobcarving wellicht iets voor u. Dit houdt in dat u uw huidige personeel ontlast, door de wat eenvoudigere werkzaamheden te bundelen in een nieuwe, laagdrempelige functie, die u door een social return kandidaat kunt laten invullen. Nedflex heeft ruim ervaring met zowel het plaatsen van SROI-kandidaten als met jobcarving.

4. Zorg ervoor dat u slagvaardig kunt zijn

Heeft u een geschikte kandidaat op het oog, maar heeft deze persoon nog meerdere gesprekken lopen? Zorg ervoor dat u hem of haar direct een aanbieding kunt doen. Payrolling biedt u net iets meer kansen om mensen snel aan u te binden. U loopt immers geen werkgeversrisico’s en u kunt gebruik maken van een langere flexibele periode (5,5 jaar). Door uw eigen risico’s te verlagen, kunt u snel schakelen en die gewenste kandidaat binnenhalen. Overigens blijkt uit onderzoek dat sollicitanten zelf ook een voorkeur hebben voor bedrijven die snel schakelen, hun interesse duidelijk maken en snel reageren.

Daarnaast, maar dit spreekt voor zich, is het natuurlijk van belang dat u uw uitzendpartner goed kiest. Is het bedrijf lid van de ABU of NBBU? Heeft het bedrijf aanvullende kwaliteitskeurmerken, zoals ISO, NEN en VCU? En: kan de uitzender u eventueel verder ontzorgen middels payrolling, scholing en coaching? Bij ons is dat in alle gevallen een ‘ja’.

Roald Bergamin, Nedflex Nijmegen
Nedflex Nijmegen
info@nedflexnijmegen.nlwww.nedflexnijmegen.nl

Gepubliceerd: 2018-10-10

Deel artikel:

Wil je weten of jij het beste uit jouw CV haalt?
Deel jouw CV en wij geven tips die helpen bij je sollicitaties!

Solliciteer nu op een van onze vacatures

foto 4 lawyer

Advocaat medewerker (fulltime, Nijmegen)

Lees meer
foto 1

Gevorderde advocaat stagiair (fulltime, Nijmegen)

Lees meer
NEDFLEX-HORECA-00019

Zelfstandig werkende kok (ook 4 dagen mogelijk en in het weekend 1 dag vrij)

Lees meer
Bekijk alle vacatures
Contact
Vacatures