Flexibiliteit gaat een sleutelrol spelen in het herstel van de arbeidsmarkt – die ook nog eens op de schop gaat

Hoe nu verder? Het is de vraag die veel ondernemers in de regio bezighoudt. Allereerst is er de onzekerheid rond de pandemie; wanneer hebben we het lek boven en zijn er dusdanig veel mensen gevaccineerd dat ons land weer open kan? Daarnaast kijken we natuurlijk naar hoe onze nieuwe regering gestalte krijgt en wat hun plannen met de arbeidsmarkt zijn. Dat daar forse hervormingen nodig zijn, lijkt wel duidelijk. We blikken in deze column dus vooral vooruit.

De formatie zal nog wel even duren, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat naast de VVD in elk geval D66 en het CDA in de nieuwe regering komen. Los van de uiteindelijke verdeling en de druk die de pandemie op het bestuur legt, kan het haast niet anders zijn dat hervormingen op de arbeidsmarkt hoog op de prioriteitenlijst van het nieuwe kabinet staan.

Vooruitblik hervorming arbeidsmarkt in 2021

De ABU, de Algemene Bond voor Uitzendondernemingen, pleit hier ook voor. Zij wijst naar het adviesrapport dat de commissie Borstlap (officieel: Commissie Regulering Werk) in januari vorig jaar uitbracht. Door de uitbraak van de corona pandemie heeft de politiek dit thema voor zich uit geschoven, maar de nieuwe regering zal toch echt met deze kwestie aan de slag moeten – ook omdat het vorige kabinet zelf om het onderzoek heeft gevraagd.

Vooruitblikkend op de periode na de formatie, hier enkele van de belangrijkste uitgangspunten uit dit zogezegd ‘breed gedragen’ rapport, waar de regering dit jaar mee verder gaat:

  • een beter evenwicht tussen interne wendbaarheid en externe flexibiliteit
  • een overzichtelijk stelsel van contractvormen
  • gelijke fiscale behandeling en een basisinkomen voor alle werkenden
  • werkgevers moeten meer mogelijkheden krijgen om functies, arbeidsplaatsen en ook werktijden in arbeidsovereenkomsten aan te passen aan bedrijfseconomische omstandigheden
  • loondoorbetaling bij ziekte moet worden verkort naar 1 jaar
  • het ontslagrecht moet worden uitgebreid met een extra ontslaggrond, waardoor een werkgever ook bij het ontbreken van een redelijke grond tot ontslag kan overgaan

Overigens is het zo dat wanneer u samenwerkt met Nedflex Nijmegen, wij u als kennispartner met een eigen juridische afdeling proactief op de hoogte houden van toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de arbeidsmarkt en arbeidsrecht.

Vooruitblik herstel arbeidsmarkt in 2e deel 2021

De arbeidsmarkt heeft de afgelopen maanden enig herstel laten zien. Op landelijk niveau lag het aantal vacatures begin dit jaar nog wel 12% lager dan in de pre-corona tijd, maar in september lag dit percentage nog op 21%. Wel is het zo dat dit herstel alleen kan doorzetten met verdere versoepelingen van de lockdown. En: we hebben het hier over een gemiddelde. Waar de bouw momenteel goed draait (en er dus ook vrij veel vraag is naar ZZP’ers en flexkrachten), zit de horeca bijvoorbeeld op -57%.

Hoe in te spelen op versoepelingen

Wanneer er in de loop van de lente (of pas richting de zomer) versoepelingen komen, zal flexibiliteit in de vorm van een betaalbare flexibele schil of strategisch geplaatste interim werknemers voor veel bedrijven van levensbelang zijn. De toekomst blijft, als gevolg van het grillige verloop van de pandemie, nog onzeker. Versoepelingen kunnen ongedaan worden en het is maar zeer de vraag in hoeverre de nieuwe regering open staat voor de vele initiatieven die in verschillende sectoren worden ontplooid om op een veilige manier eerder open te gaan.

Wij, als Nedflex Nijmegen, staan klaar om ondernemers uit Nijmegen en omstreken te voorzien van gemotiveerde uitzendkrachten en goed opgeleide, ervaren interimmers. Mensen die u snel kunt inzetten en flexibel kunt inplannen, die uw branche kennen en waar u echt iets aan heeft. Daarnaast betekent samenwerken met ons dat u ook beschikt over de expertise van de volledige Nedflex groep. Een fijn idee, toch, dat uw team niet alleen wordt aangevuld met flexibele krachten of interim professionals, maar ook met specialisten op het gebied van arbeidsrecht en HR? Wij denken van wel.

Tot slot blikken we even vooruit op onze eigen directe toekomst; binnen enkele weken gaat onze nieuwe website live. Deze is nog meer ingericht om onze partners en werkzoekenden nog sneller en beter van dienst te kunnen zijn.

Roald Bergamin,

Nedflex Nijmegen

Gepubliceerd: 2021-04-12

Deel artikel:

Wil je weten of jij het beste uit jouw CV haalt?
Deel jouw CV en wij geven tips die helpen bij je sollicitaties!

Solliciteer nu op een van onze vacatures

foto 4 lawyer

Advocaat medewerker (fulltime, Nijmegen)

Lees meer
foto 1

Gevorderde advocaat stagiair (fulltime, Nijmegen)

Lees meer
NEDFLEX-HORECA-00019

Zelfstandig werkende kok (ook 4 dagen mogelijk en in het weekend 1 dag vrij)

Lees meer
Bekijk alle vacatures
Contact
Vacatures