Flexibiliteit als remedie tegen de naweeën van de pandemie

Ondernemend Nederland kijkt reikhalzend uit naar de komst van een coronavaccin. Een teruggang naar een normale situatie is voor velen hard nodig. Een ander middel dat een grote rol gaat spelen bij de overgang naar een periode van herstel, is flexibiliteit - de flexibiliteit om met een kleine kern tegen lage kosten zoveel mogelijk omzet te draaien en nergens ‘nee’ op te hoeven zeggen. Gelukkig is dit middel wel direct en voor iedereen in voldoende mate voorhanden.

Laten we in deze column eerst samen door de zure appel heen bijten. Want gezien het bijzonder grillige verloop van de pandemie, kunnen we één ding alvast met zekerheid stellen: ook met de naderende komst van een vaccin, zijn we niet zomaar terug bij de situatie van voor de uitbraak.

Vooralsnog lijkt de verwachting dat we de komende maanden, en wellicht langer, nog met beperkende maatregelen te maken hebben, reëel. Sowieso gaat het vaccineren van het merendeel van de bevolking een jaar duren. Laatste zure hap in deze verder optimistische bijdrage: vanuit de evenementenbranche wordt bijvoorbeeld serieus getwijfeld aan de haalbaarheid van een écht evenementen- en festivalseizoen in 2021.

En nu het goede nieuws

Goed nieuws is er gelukkig ook. Allereerst zien wij overal om ons heen strijdbare en veerkrachtige ondernemers. Ondernemers die de handschoen oppakken en die al maanden hun best doen om er het beste van te maken. Ondernemers die in de startblokken staan. En dat biedt kansen, ook omdat de afgelopen maanden duidelijk is gebleken dat Nederland snakt naar een einde aan de beperkingen en dat mensen het leven zoals zij dat gewend zijn dolgraag weer op willen pakken. Dankzij de ‘can do’- of ‘vooruit met de geit-mentaliteit’ van onze lokale ondernemers en de bereidheid van mensen om terug te keren naar de situatie van een jaar geleden, gaat de komst van het vaccin en de geleidelijke verlichting van maatregelen absoluut kansen opleveren in onze regio.

Meer goed nieuws: één van de belangrijkste voorwaarden om zo goed mogelijk met de huidige situatie om te gaan en, belangrijker nog, om straks de nieuwe kansen met beide handen aan te pakken, is ruim voorhanden. Die voorwaarde: flexibiliteit.

Flexibiliteit als voorwaarde voor herstel

Ondernemers die kiezen voor een professionele, ervaren flexpartner, zorgen ervoor dat zij de komende periode hun organisatie maximaal efficiënt in kunnen richten. Met een kleine kern, of ‘skeleton crew’ en een flexibele schil van goede mensen, kunnen zij maximaal profiteren van de opdrachten die er wél zijn (en die ook aannemen). De ABU, de Algemene Bond voor Uitzendondernemingen, laat weten dat de flexbranche nauwelijks is gekrompen. Het aanbod aan gemotiveerde en -niet onbelangrijk- gekwalificeerde flexkrachten is momenteel ook groot te noemen.

Voor de herstelperiode, die in het voorjaar verwacht wordt, is flexibiliteit al helemaal onontbeerlijk. De kosten laag houden, precies de juiste hoeveelheid mensen aan het werk hebben en snel qua personeelsomvang in kunnen spelen op het werkaanbod gaan een grote rol spelen in de mate van herstel van ondernemingen in alle sectoren.

Als ervaren uitzendorganisatie helpen wij u graag aan de juiste flexibele krachten, om samen aan het herstel van uw bedrijf te werken. Daarnaast kunnen we u met raad en daad bijstaan bij op het gebied van HR, werving & selectie, arbeidsrecht en omscholing.

Omscholing als alternatief

Het woord viel al even: omscholing. Een andere, recente positieve ontwikkeling is de sterk toegenomen bereidheid van mensen om zich om te laten scholen. Ook hier speelt de flexbranche een voortrekkersrol, in de rug gesteund door stimuleringsmaatregelen van de overheid. Zo verwachten wij in 2021 sectoren die al jaren moeite hadden om de vraag naar gekwalificeerd flexibel personeel in te vullen, beter te kunnen helpen. Denk hierbij aan de transportsector en de bouw, om maar een paar voorbeelden te noemen. Van sector veranderen wordt eenvoudiger, en hiermee neemt ook de beschikbaarheid van flexibel personeel verder toe. Uitzendondernemingen als wij, Nedflex Nijmegen, dragen hier actief aan bij door op maat gemaakte omscholingstrajecten aan te bieden.

Bent u op zoek naar een ervaren personeelspartner, die u kan helpen om zo sterk mogelijk te staan in 2021, en om de herstelkansen maximaal te benutten? Neem dan contact met ons op.

Roald Bergamin,

Nedflex Nijmegen

Gepubliceerd: 2020-12-17

Deel artikel:

Wil je weten of jij het beste uit jouw CV haalt?
Deel jouw CV en wij geven tips die helpen bij je sollicitaties!

Solliciteer nu op een van onze vacatures

shutterstock_1758966962

Zelfstandig werkend kok bij Wapen van Bemmel (fulltime, Bemmel)

Lees meer

Medewerker Bloementeelt Zandvoortflowers

Lees meer
rozen 2

Medewerker Bloementeelt (Betuwe)

Lees meer
Bekijk alle vacatures
Contact
Vacatures