De WAB is here to stay – voldoet u aan alle eisen?

Kortgeleden is de veelbesproken WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) ingegaan. Per 1 januari van dit jaar, is er voor u als werkgever veel veranderd op het gebied van arbeidsrecht. Als personeelspartner van ondernemend Nijmegen heb ik een korte checklist voor u, zodat u er zeker van kunt zijn dat u goed omgaat met deze nieuwe, complexe. Ook geef ik u graag 3 tips.

Onze WAB checklist voor ondernemers:

Ketenregeling

 • U mag een werknemer in 3 jaar tijd 3 tijdelijke contracten geven (was 3 contracten in 2 jaar);
 • Na het derde contract volgt altijd een vast contract.

Seizoensarbeid

 • Een nieuwe keten ontstaat na een onderbreking van 3 maanden (was 6);
 • Het moet wel gaan om terugkerend tijdelijk werk, dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan.

Ontslag / cumulatiegrond

 • Een werknemer kan ontslagen worden als sprake is van 2 (onvoldragen) ontslaggronden (was 1 voldragen);
 • Wel kan de rechter in dit geval de werknemer een extra vergoeding toekennen tot maximaal 50% van de transitievergoeding.

Transitievergoeding

 • Werknemers hebben vanaf dag 1 recht op een transitievergoeding (was 2 jaar);
 • Die vergoeding is 1/3e maandsalaris per dienstjaar;
 • Er is geen hogere opbouw meer bij dienstverbanden langer dan 10 jaar;
 • Kleine werkgevers worden gecompenseerd als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensioen of ziekte.

Oproepkrachten

 • U moet een oproepkracht (nuluren en min/maxcontract) minstens 4 dagen van tevoren oproepen;
 • Trekt u de oproep in dan heeft de werknemer recht op het loon over de oproep.

Payrolling

 • ü Payrollkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Tips

Vanuit onze decennialange ervaring als uitzendbureau en personeelspartner, hebben wij een aantal tips voor u die u helpen om te gaan met de veranderingen die de WAB met zich meebrengt.

 1. Neem een planningstool

Een oproepkracht vier dagen van tevoren oproepen… in de praktijk gebeurt dat zelden. We zien nu al dat veel werknemers het lastig vinden om hun manier van werken, die al jaren of zelfs decennia lang hetzelfde is, aan te passen. Maar het zal toch echt moeten, zeker wanneer u te maken heeft met pieken en dalen in het werkaanbod, zoals bijvoorbeeld agrariërs en horecaondernemers. Onze tip: gebruik een planningstool. Niet alleen verschaft zo’n tool u een beter inzicht in uw personeelsplanning, hij helpt u te voorkomen dat u oproepkrachten moet betalen voor niet gewerkte uren of dat u met overbezetting zit, omdat u de tijdelijke kracht toch maar laat komen. Wist u dat partners van Nedflex Nijmegen kosteloos kunnen beschikken over de hoogst aangeschreven planningssoftware?

 1. Verdiep de relatie met uw personeelspartner

Heeft u te maken met afwisselend drukke en rustige periodes? Dan is de kans groot dat u al samenwerkt met een uitzendbureau. Onze tip: zie hen niet meer als uitzendbureau, maar als personeelspartner. Verdiep de relatie en laat hen meedenken. Een ervaren partner als Nedflex Nijmegen kan u aan de hand van op uw bedrijf toepasbare scenario’s helpen met het beter en hanteerbaarder inrichten van uw flexpool. En dat is, gezien de WAB, wel zo handig. Omgaan met de WAB vereist diepgravender, wederzijds overleg tussen de flexpartner, flexkracht en u als ondernemer.

 1. Kies een kennispartner

De WAB brengt veel veranderingen met zich mee. Sowieso veranderen de regels van het arbeidsrecht de afgelopen jaren voortdurend. Kies een partner die u proactief op de hoogte brengt van naderende wijzigingen, nieuwe interpretaties van de wet en jurisprudentie en die u kan helpen met vragen. Want die heeft u vast. Wederom: Nedflex Nijmegen is meer dan alleen uitzendbureau. Wij voorzien u niet alleen van goede tijdelijke krachten, maar ook van juridisch advies. Wij ondersteunen u kosteloos met onbetaalbaar advies op het gebied van personeelszaken, human resources, arbeidsrecht en re-integratie.

Heeft u vragen over de WAB? Of bent u geïnteresseerd in een samenwerking met Nedflex Nijmegen, waarin wij niet alleen uw uitzendbureau zijn maar uw personeelspartner? Neem dan contact met ons op.

 

Roald Bergamin,

Nedflex Nijmegen

Dé Flexpartner voor Horeca | Agrarische Sector | MKB

 

 

Gepubliceerd: 2020-02-03

Deel artikel:

Wil je weten of jij het beste uit jouw CV haalt?
Deel jouw CV en wij geven tips die helpen bij je sollicitaties!

Solliciteer nu op een van onze vacatures

foto 4 lawyer

Advocaat medewerker (fulltime, Nijmegen)

Lees meer
foto 1

Gevorderde advocaat stagiair (fulltime, Nijmegen)

Lees meer
NEDFLEX-HORECA-00019

Zelfstandig werkende kok (ook 4 dagen mogelijk en in het weekend 1 dag vrij)

Lees meer
Bekijk alle vacatures
Contact
Vacatures